Кількість
|
Вартість
|
||
|
Приправа чабер має багато назв. В Грузії це кондарі, в Вірменії — цитрон, в Узбекистані — джамбуль, Молдові — чимбру, Болгарії — чубріца.
Чабер не тільки покращує смак страви, але і дезінфікує їжу, а також підсилює апетит. У кулінарії використовують свіжі або сушені листя і стебла. Чабер — могутня приправа, тому додавати його треба зовсім трішки, в гарячі страви — за 1-2 хвилини до готовності. Досвідчені кулінари додають цілі листочки чабру, не подрібнюючи, щоб уникнути зайвої гіркоти і не втратити його пряний смак і неповторний аромат.
Чабер класично використовують спільно з квасолею, горохом і іншими бобами. В Німеччині і Нідерландах його так і називають: «бобова трава». Бо чабер запобігає побічному ефекту цих страв — метеоризму.
Чабром можна приправляти салати, супи, запечені овочі, страви з м’яса і риби, домашньої птиці і дичини. Особливо добре він поєднується з телятиною і бараниною, з капустою і баклажанами. В багатьох національних кухнях чабер здавна застосовують для засолювання і маринування овочів, оскільки він має здатність вбивати шкідливі бактерії.
Тим, хто хоч раз був у Болгарії, напевно, запам’ятався особливий, незабутній смак багатьох місцевих страв, яким притаманна легка пряна нотка. Це смак чубріци — найпопулярнішої болгарської приправи, яку болгари додають всюди, крім тортів і чаю